Sirleaf, Gbowee en Karman: drie moedige Arabische vrouwen

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee en Tawakkul Karman. Zij ontvangen dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Drie vrouwen die zich inzetten voor de rechten voor de vrouw. Voor de landen Liberia en Jemen. Landen waar vrouwen nog steeds strijden voor een rechtvaardige positie. Deze Nobelprijs is de eerste stap naar vrede voor vrouwen. De vrouwen die nog steeds onderdrukt worden en die wachten op bevrijding van hun stem.

Ellen Johnson Sirleaf, een vrouw van 73 jaar en de allereerst democratisch gekozen vrouwelijke president in Afrika. Bewaring van de vrede en verbetering van de positie van de vrouw staan bij haar bovenaan.

Leymah Roberta Gbowee, baas van Women Peace and Security Network Africa. Ook zij zet zich via deze organisatie in voor vrouwenrechten in Afrika. Samen met vrouwen van verschillende religies en etnische achtergronden zette zij zich in om een einde te maken aan de oorlog in Liberia.

Tawakkul Karman, 32 jaar en een politica en vrouwenactivist in Jemen. Een moeder, een verzetsstrijder met een leidende rol tijdens de Arabische Lente in Jemen. En ook zij maakte zich sterk voor de betere positie van de vrouw. De Nobelprijs noemde zij ‘een signaal dat het tijdperk van Afrikaanse dictators voorbij is’.

Allemaal vrouwen uit landen waar het niet makkelijk is een vrouw te zijn. Dat het sterke vrouwen zijn, daar kan je niet om heen. Het zijn drie vrouwen die het beeld van Arabische vrouwen ombuigen. Geen onderdrukte en afhankelijke vrouwen. Maar dappere strijdbare vrouwen die streven naar ontwikkeling in de Arabische wereld, voor het volk en voor de vrouwen. Aan hun is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Waar die vrede voor staat, daar zijn meningen over verdeeld. In mijn ogen, vrede voor vrouwen overal. Dat zij mogen bestaan, leven en spreken in alle culturen.

 

 

Lees ook:Nobelprijs winnares in De Balie
Lees ook:Debat over vrouwelijke stijders in de revolutie
Lees ook:Arab Film Festival staat stil bij Arabische revolutie
Lees ook:De verwarring van de vrouwencultuur
Lees ook:President van Mali houdt lezing in Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.