Risicojongeren ontmoeten slachtoffers van terrorisme

Jakarta

Dat liefde voor cultuur grenzeloos kan zijn bewijst Max Boon. In 2009 was hij op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd. Op 17 juli 2009 was hij in het Marriott hotel in Jakarta voor een zakenontbijt. Uitgerekend die dag was het Marriott samen met het Ritz-Cralton Hotel doelwit van een terroristische aanslag. Max Boon raakte ernstig gewond, hij verloor zijn beide benen en zijn rechterarm raakte verbrijzeld. Ondanks de aanslagen verblijft hij nog graag in Indonesië. Nu wilt hij een project starten waarbij risicojongeren in contact komen met slachtoffers van terrorisme.

Kwetsbare groep

De bedoeling is deze risicojongeren in te laten zien dat geweld niet de oplossing is om een doel te bereiken. Boon weet ook meer over de achtergrond van de dader achter de aanslag op het Marriott hotel. Een kwetsbare jongen uit een ontwricht gezin en extra gevoelig voor de sterke woorden van een leider. Daarom wilt hij kwetsbare jongeren in contact laten komen met slachtoffers van terrorisme. Zo hoopt hij hun minder beïnvloedbaar te maken voor gewelddadige opvattingen. Daarnaast wilt hij hun ook in laten zien dat er een andere manier is om voor je idealen op te komen. Dit project vereist de samenwerking van verschillende partijen zoals het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) in Den Haag, slachtofferorganisaties en de Indonesische overheid.

Prachtland

Max Boon was ook een keer te zien in het KRO-programma De Reünie. Hier vertelde hij zijn verhaal en benadrukte stellig dat zijn liefde voor Indonesië nog steeds sterk was. Nog steeds vindt hij het een prachtland en houdt hij van de mensen. Die ene aanslag heeft dat niet veranderd, ook al heeft het zijn leven wel veranderd. Nog steeds is hij druk met revalideren. De gevolgen van de aanslag weet hij om te zetten als een unieke ervaring. Het heeft voor hem een nieuwe weg geopend om de wereld beter te maken.

In hoeverre zijn project vorm gaat krijgen is nog afwachten. Hij is er druk mee bezig en het is tenslotte een zakenman. Laten we het beste hopen. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat. Het feit dat zelfs deze man nog voor zijn idealen staat, mag een voorbeeld zijn voor velen.

Lees meer over het project van Max Boon op RNW.

Bron foto: Flickr

Lees ook:‘Eerste’ Polenhotel geopend.
Lees ook:Hoofddoek, Hoofdboek, Facebook
Lees ook:Indrukwekkende foto’s van Oscar Motuloh in Tropenmuseum
Lees ook:Veel Polen naar de GGZ
Lees ook:Allochtonen doen minder vaak aangifte van seksueel misbruik bij kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.