Molukse vensters in boekvorm

Zijn de Molukken deel van Nederland, net als de grachten en bruggen?

Op woensdag 30 november vindt de presentatie van een nieuw geschiedenisboek plaats. Een geschiedenisboek waarin de Molukken explicieter genoemd staan. De Molukken hebben zeker een groot aandeel in de Nederlandse geschiedenis. Voor leraren was het altijd moeilijk deze toe te passen in hun geschiedenislessen. Een beetje vreemd aangezien veel Molukken in de KNIL zaten, het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger. Het feit dat veel Molukken hier aan deelnamen maakt het toch niet makkelijker voor leraren deze groep te betrekken in de geschiedenislessen. Dit geschiedenisboek moet dit nu makkelijker maken.

‘Vensters op de Molukse Geschiedenis’ is de titel van het boek. Daarin staan verhalen van Molukkers. In het boek staan de volgende vragen centraal: Wat hebben de Molukkers betekent voor Nederlandse geschiedenis? Wat betekent Nederland voor de geschiedenis van de Molukken?

Tijdens de presentatie wordt ook besproken hoe de Molukse geschiedenis meer in het onderwijs toegepast kan worden. Er zijn diverse sprekers aanwezig van allerlei universiteiten. De plek van de Molukken wordt vanuit meerdere oogpunten bekeken.

De Molukken hebben zeker een rol in de Nederlandse geschiedenis en die is niet klein. Raar dat deze rol zo moeilijk te beschrijven en te onderwijzen is. Indonesiƫ komt vaak aan bod in de geschiedenislessen, de V.O.C. en ga zo maar door. Maar de Molukken, ik kan me niet herinneren dat die genoemd werden. Meer informatie over de Molukken in geschiedenisboeken is al een begin. Een andere manier is een themaweek, een week waarin aandacht besteed wordt aan de Molukken. Of ligt dit onderwerp misschien te gevoelig? Komt de tekortkoming van Nederland naar boven als de Molukken ter sprake komt? Dat zal mij niet verbazen. Ontwijken, struisvogelpolitiek, volle geschiedenisboeken. Waarom heb ik nooit de verhalen over de Molukken gehoord tijdens de geschiedenisles?

De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht in Museum Maluku op 30 november 2011 van 13:00 tot 17:00 uur en is georganiseerd door LSEM. Kijk hier voor meer informatie om je aan te melden.

 

Lees ook:Begrip voor cultuur doet geen kwaad
Lees ook:Informatiedag over vrijwilligerswerk
Lees ook:Sinterklaas komt aan in Schiedam.
Lees ook:Palestijnse dans voor beginners
Lees ook:RijksakademieOPEN toont werk van internationale kunstenaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.