Begrip voor cultuur doet geen kwaad

De Maand van de Geschiedenis, zestig jaar Molukken, en minister Leers die pleit voor meer begrip voor immigratie. Dat laatste veroorzaakt nog steeds veel commotie. Een uitspraak die totaal uit zijn verband is gerukt door Geert Wilders. Hoewel de reactie van Wilders op zijn plaats is van zijn kant, is het onterecht gezien de bedoelingen van minister Leers. Het enige wat minister Leers wil bereiken is een vredigere samenleving. Nee we gaan de immigranten niet aaien, maar begrip kan toch geen kwaad?

Dit jaar wordt stilgestaan bij het feit dat de Molukken precies zestig jaar geleden in Nederland aankwamen. Diverse exposities en tentoonstellingen besteden hier aandacht aan. Ineens worden daar verhalen verteld van de Molukkers. Ervaringen waar menigeen ongetwijfeld een mening over had. Zeker wat betreft de Molukken. Gezien hun geschiedenis met de treinkaping en de gijzeling van de basisschool zijn zij een bevolkingsgroep geworden met een stempel. De vraag is wie van de Nederlanders de verhalen achter deze gebeurtenissen kenden. Waarom de Molukkers tot deze acties kwamen.

Het gaat om de verhalen die enige begrip kunnen doen opwekken. De daden kan je veroordelen. Maar iedere immigrant die in Nederland is, is hier met een verhaal. Dat is hoe ik de opmerking van minister Leers opvatte. Niet als verzoek voor meer immigranten, niet voor verandering van de Nederlandse cultuur, niet voor versoepeling van de immigratiewetten en regels. Alleen maar begrip. Nou ben ik ervan overtuigd dat begrip zeker wel leeft onder de Nederlandse bevolking. Het enige waar het enigszins mist, is op enkele plekken in onze regering. Een regering die zogenaamd een afspiegeling is van onze samenstelling. Maar gezien de huidige discussie en ophef rondom de uitspraak van minister Leers, ben ik bang dat het Nederlandse volk niet optimaal wordt vertegenwoordigd.

Met verhalen, beelden en videomateriaal worden nu de ervaringen van de Molukkers meer en meer tastbaarder voor de rest van Nederland. We leven met meerdere culturen in een klein landje. Des te meer redenen de culturen niet af te bakenen. We zijn nu zestig jaar verder en blijkbaar niet te laat voor een nieuwe stap naar meer begrip. De geschiedenis zal het leren, of was het nou de toekomst?

 

 

Lees ook:Molukse vensters in boekvorm
Lees ook:Molukse tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Eerbeek.
Lees ook:Excuses in Leerdam tijdens viering 50 jaar Molukken
Lees ook:Film over treinkaping bij De Punt.
Lees ook:Programma over slavernij voor jong en oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.