Nederlandse schrijvers in Marokko

Bij immigranten denken we vaak aan de allochtonen in Nederland. Maar nu komen de Nederlanders in het buitenland aan bod. Vrijdagavond praten de schrijvers Greta Riemersma en Kees Beekmans over hun ervaringen in Marokko. Lange tijd leefden zij als de allochtonen in Marokko. Ze vertellen over hun leven in Marokko met schrijver Asis Aynan in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Greta Riemersma is getrouwd met een Marokkaanse man en werkte als correspondent in Marokko voor de Volkskrant. Kees Beekmans werkte ook als correspondent voor onder meer de Groene Amsterdammer. Hij schreef ook boeken als Marokko voor beginners en Tussen Hoofddoek en String. Asis Aynan schrijft, naast zijn werk als docent op het ROC, onder meer artikelen voor het NRC Handelsblad. Tevens heeft hij de BerberBibliotheek opgezet waarin klassiekers uit de Berbercultuur worden uitgegeven.

Immigratie komt in allerlei vormen voor en wordt op verschillende manier ervaren. In Nederland focussen we ons vaak alleen op de immigranten hier. Wat niet zo vreemd is. De problemen waar we tegen aan lopen moeten hier opgelost worden. Maar wanneer je het vanuit onze kant bekijkt, wie weet hoe ver we dan komen. Wat zou een Nederlander doen als hij of zij in een land als Marokko leeft? Zal die meteen de taal kunnen spreken? Houdt het zich ook angstvallig vast aan de oude Nederlandse tradities en religies? En hoe is een land als Marokko eigenlijk door de ogen van een Nederlander?

Die laatste vraag wordt wellicht duidelijker na het schrijversgesprek in de Centrale Bibliotheek. Door de verhalen van Nederlanders over Marokko, kunnen we de Marokkanen in Nederland misschien beter begrijpen. Of niet. Toch vind ik het een boeiend initiatief. De rollen worden omgedraaid in de Centrale Bibliotheek. Nederlanders als allochtoon in Marokko. Hoe beleven zij deze rol?

Om het schrijversgesprek bij te wonen moet je wel reserveren. Lees hier verder voor meer informatie .

Bron foto: Flickr

 

Lees ook:Marokkanen vaak overvallen op doorreis in Spanje
Lees ook:Molukse tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Eerbeek.
Lees ook:Iets minder moeite met immigranten.
Lees ook:Marokko legt babynamen aan banden
Lees ook:PVV verzamelt klachten over immigranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.