Het is alleen Tanja

Een Nederlandse dat zich inzet voor een andere cultuur, een ander land, Colombia. De media besteedt weer even aandacht aan Tanja Nijmeijer. En ze noemen haar onze Tanja. Maar het is Tanja alleen die in FARC zit. Niet heel Nederland. Het is Tanja alleen.

De rede voor de aandacht is de film Eileen en een interview met Tanja Nijmeijer. Lang was de vraag of zij nog in leven was. Van een persoon dat zich inzet in een land als Colombia en voor een beweging als FARC is die vraag niet onredelijk.

Ik vind het niet terecht dat Nederland Tanja omarmt als “Onze Tanja”. Ik vraag me steeds af hoe haar ouders zich voelen. Dat hun dochter leeft in de jungle, zich inzet voor FARC. Het is niet Nederland dat zich in de Colombiaanse jungle bevindt. Alleen Tanja, samen met de rest van FARC. En Tanja is Nederlandse. Maar dat wil niet zeggen dat heel Nederland achter haar staat. En ook niet dat heel Nederland vecht voor FARC.

Tanja zet zich in voor haar idealen. Pas hoorde ik een kort fragment van het interview met Tanja Nijmeijer. Eerlijk gezegd was ik er stil van. En weet ik niet goed wat ik ervan moet denken. Hier zit ik, met mijn ideeën en meningen. Daar zit zij met haar ideeën en haar meningen. Ze zijn provocerend en schokkend. Dat ze deel is van FARC is schokkend. Maar ze doet het. Ze heeft een passie, een ideaal, een mening en ze zet het om in actie.

Begrijp me niet verkeerd. Ik sta niet achter de acties van FARC en ook niet achter de acties van Tanja. Wel probeer ik het goede eruit te pikken. Staan voor je idealen. Het is een houvast.

Maandag wordt het eerste deel van de film Eileen uitgezonden op televisie. Hoewel het niet geheel gelijkend is van het leven van Tanja Nijmeijer, ben ik wel benieuwd naar de film. Ik ga zeker kijken. Nee ik ga niet naar FARC, maar wel op zoek naar mijn cultuur en mijn idealen. En bedenken hoe ik die om kan zetten in actie.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Eileen: van studieboeken naar wapenstrijd
Lees ook:Nijlpaard Tanja is jarig.
Lees ook:Eileen beweegt
Lees ook:Samaa’ – Verhaal van een danseres
Lees ook:Omstreden beelden van cultuur

3 reacties op “Het is alleen Tanja

  1. Robert Lemm

    Tanja strijdt voor idealen waarin zij gelooft. Een halve eeuw geleden zou zij door heel wat media zijn geprezen, ten tijde van Che Guevara en Camilo Torres. Maar sinds 11 september 2001 is de wereld veranderd. De FARC is sindsdien gerubriceerd als terrorisme, waar ze voorheen vrijheidsstrijders waren. Colombia is een land dat al meer dan 100 jaar geregeerd wordt door de zelfde rijke elite die nauw met Washington is verbonden. De guerrilla wordt nu verweten in drugs te handelen en mensen te gijzelen. Maar het Colombiaanse leger en de paramilitairen doen hetzelfde.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Kok

    Het FARC is allang niet meer dat groepje idealisten in de jaren zeventig de wapens opnam tegen de grootgrondbezitters in Colombia. Ze zitten nu in de grootschalige cocaïnehandel en verdienen daar goed geld aan. Ze terrriseren ook boeren. Het pleit niet voor Tanja Nijmeijer dat ze nu een de tweede persoon binnen het FARC is.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peter Kok

    Het FARC is allang niet meer dat groepje idealisten dat in de jaren zeventig de wapens opnam tegen de grootgrondbezitters in Columbia. Ze zitten nu in de grootschalige cocaïnehandel en verdienen daar goed geld aan. Ze terroriseren ook boeren. Het pleit niet voor Tanja Nijmeijer dat ze nu een de tweede persoon binnen het FARC is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.