Dibi roept op tot herstel van de Islam

Een nieuw initiatief is gestart naar aanleiding van de herdenkingen rondom 9/11. Dit keer uit de Islamitische hoek. Op de website Republiek Allochtonie las ik de volgende intro:

“Tofik Dibi (GroenLinks) doet samen met Ahmed Marcouch (PvdA), programmamaakster Naima Azough en theoloog Mohamed Ajouaou een oproep aan moslims om hun geloof individueel en in vrijheid te beleven. Met een symbolische laatste fatwa doen zij een appel op moslims om niet meer te leven naar van bovenaf opgelegde wetten door geleerden, maar zelf na te denken en zelfstandig te handelen. Ze zijn een online initiatief gestart waar moslims in binnen- en buitenland zich bij aan kunnen sluiten: The Final Fatwa.

Na het lezen van deze intro was ik enthousiast. Helemaal toen ik de woorden van Dibi geciteerd zag: “Op 11 september 2001 hebben extremisten niet alleen vliegtuigen gekaapt en drieduizend onschuldige levens verwoest, maar is ook het Islamitische geloof gekaapt. Dat moet veranderen. Wij redelijke moslims uit alle hoeken van de wereld willen één van ons meest waardevolle bezittingen ons weer eigen maken.

Maar later las ik in het weblog dat dit initiatief gemengde reacties opriep. De een vat dit op als de oproep tot een nieuw geloof wat niets met de Islam te maken heeft. De ander verklaart dat er beter een einde aan de Islam moet komen.

Nu heb ik weinig verstand van de Islam. Maar ik begrijp de gevoelens van de moslims wel. Het Islamitische geloof is gekaapt op 11 september 2001. Voorheen waren er niet van die felle geluiden richting de Islam. Sinds die vreselijke gebeurtenis zijn moslims het mikpunt van alles in de samenleving en helaas ook in de rest van de wereld. De Islam is een geloof wat door veel mensen op de wereld wordt aangehangen. Dat helaas een grote groep uit deze overtuiging een afschuwelijke daad hebben begaan, daar worden nu alle moslims op aangesproken. En dat is niet eerlijk, niet tolerant. Natuurlijk roept een initiatief als deze heftige reacties op. Maar de Islam heeft er wel recht op, net als alle andere geloven op de wereld, om te mogen bestaan.

Lees meer op Republiek Allochtonie: Final Fatwa: beleef de islam individueel en in vrijheid

Lees ook:Een IJsmoskee voor Zweden
Lees ook:Brainwash of saamhorigheid?
Lees ook:‘Er is een islamitische Oprah Winfrey opgestaan’
Lees ook:Speech Dchar is multiculturele vrijheid
Lees ook:Problemen in het islamitisch onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.