Uitspraak rechter: vijf druppels zuur in ieder oog

Een Iraanse vrouw werd blind toen een afgewezen huwelijkskandidaat zwavelzuur in haar gezicht gooide. De dertig jarige Ameneh Bahrami pleitte ervoor dat de dader wordt bestraft met hetzelfde lot en de rechter gaf haar gelijk. “Dit zal een voorbeeld zijn voor alle mannen “.

Goed leven in Iran
Ameneh Bahrami leidde een goed leven in Iran; had een goede baan waardoor ze financieel onafhankelijk was, had fotografie als hobby en in haar vrije tijd ging ze de bergen op om te wandelen. Ze was mooi. Ze had een rond gezicht en donker bruine ogen en dit viel in de smaak bij vele Iraanse mannen. Bahrami wilde wel trouwen, maar dan wel met iemand die echt van haar hield.

Afgewezen man verwoest haar leven
Een van haar afgewezen aanbidders, Majid Movahedi, gooide vier jaar geleden zwavelzuur in haar gezicht. Ze werd blind en haar gezicht was verminkt. Bahrami was op weg naar huis toen ze op straat op haar schouder werd getikt. Toen ze omdraaide, werd de bijtende vloeistof in haar gezicht gegooid.

Dader krijgt zware straf
Haar aanvaller kreeg een aantal weken geleden van een Iraanse rechtbank te horen dat hij als straf zwavelzuur in zijn ogen gedruppeld zou krijgen. Een onderdeel van de islamitische wetgeving, ‘gisas’ geeft slachtoffers het recht om daders hun eigen misdaden te laten ondergaan. En Bahrami vroeg de rechtbank om deze ‘gisas‘. Bahrami heeft maandenlang haar best gedaan om dit vonnis te verkrijgen en ze hoopt dat de lijfstraf dit soort aanvallen in de toekomst kan voorkomen. “Dit zal een voorbeeld zijn voor alle mannen die er ooit aan denken een vrouw te misvormen door zwavelzuur in haar gezicht te gooien “.

Niet iedereen is het er mee eens
Internationale media vinden het vonnis een schending van de mensenrechten. Geweld los je niet op met geweld. Ik ben het daar op zich wel mee eens, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat Bahrami vindt dat dit de enige manier is om deze mannen te stoppen. Ik denk dat de mannen nu twee keer zullen gaan nadenken voordat ze met zuur gaan gooien.

Foto: NRC NEXT

Lees ook:Gezichten van gemis vastgelegd door fotografe Homeira Rastegar
Lees ook:Mina Saadadi informeert Iraanse vrouwen over de wereld.
Lees ook:Nobelprijs winnares in De Balie
Lees ook:Manifestatie Iraanse kunstenaars in Amsterdam
Lees ook:Mijn moeder weet haar geboortedatum niet

7 reacties op “Uitspraak rechter: vijf druppels zuur in ieder oog

  1. naila

    Hoi sgat,
    Je doet het goed. Veel liefs en een dikke kus!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Suna Floret

      Dank je wel Naila!

      Liefs,
      Suna

        /   Beantwoorden  / 
  2. Sterre

    Ik vind het wel terecht, eigenlijk. Dit soort dingen zouden ze in Nederland ook moeten invoeren. In Nederland zijn de straffen veel te mild, wanneer je als jongere iets steelt is er niks aan de hand, of je riskeert een nachtje in de jeugdgevangenis met een Playstation 3 en televisie. Niemand die dat erg vind. Een nachtje in de gevangenis slapen is stoer, vinden ze. Ze piepen wel anders als hun linkerhandje word afgehakt. Kunnen ze nog wel werken, maar zijn ze wel levenslang verminkt. Puik plan!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Suna Floret

    Beste Sterre,

    ik ben het helemaal met je eens. Ik denk dat ze inderdaad anders gaan piepen als ze weten dat er de dezelfde straf op staat. Maar aan de andere kant; je kunt van een crimineel alleen maar zijn vrijheid afnemen. Hij gaat de cel in en zit daar zijn straf uit. Het is wel het meest menselijke strafsysteem. Maar of er in de cel ook een lesje wordt geleerd, dat denk ik niet. De criminelen in Nederland zijn nou niet echt bang van de cel.

      /   Beantwoorden  / 
  4. sab

    Ik vind de islamitische wetgeving niet op alle punten even goed, maar de gesas bevalt me wel!!!
    lekker voor die man, echt lekker! whahaha!
    voelt echt goed voor die vrouw om WERKELIJK gerechtigheid te krijgen!

      /   Beantwoorden  / 
  5. gerard

    ja in eerste instantie zeg gerechtigheid, maar wat als je nu onterecht veroordeelt wordt.

      /   Beantwoorden  / 
  6. N

    Leuk en aardig allemaal, maar je zult maar eens onschuldig zijn en hetzelfde vonnis moeten ondergaan! We hebben het hier over ruïneren van menselevens. Ik vind dat je daar pas recht toe hebt als diegene hetzelfde bij anderen doet. Daarbij lijkt mij het veel een veel erger om je vrijheid kwijt te zijn. bijv. 15 jaar lang in een cel, je hebt geen idee hoe lang dat is! Geen variatie, maar een klein beetje beweging.. En ernstige criminelen die een groot gevaar zijn als ze vrij komen, gewoon een spuitje geven.
    dus met de gesas wet heeft wel wat, maar handjes afhakken vanwege diefstal is absurd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.