Wel of geen feest voor Turkije?

En daar is Geert Wilders weer, nu met een pleidooi tegen de viering 400 jaar samenwerking tussen Nederland en Turkije. Een goede zet? Ik denk het niet. Nee Turkije is inderdaad geen deel van de EU, maar wel van de wereld. In Nederland leven veel Turkse mensen, dat moet zo onderhand duidelijk zijn. En de viering die Wilders tegen wilt houden, heeft betrekking op de samenwerking tussen Nederland en Turkije. Een samenwerking die allerlei vormen heeft en in stand gehouden moet worden. Een viering is daarom essentieel voor een goede band tussen beide landen.

Het opiniestuk van Geert Wilders in de Volkskrant is geheel vanuit het oogpunt van de PVV. De argumenten die hij gebruikt zijn overduidelijk PVV. Hij benoemt het islamitische regime van president Abdoellah Gül en de niet Europese ligging van Turkije. Hij spreekt ook over de genocide in de Eerste Wereldoorlog op christelijke Armeniërs, de Assyrisch-christelijke en Grieks-orthodox-christelijke gemeenschappen in Turkije. Wilders noemt dit een bloedige jihad die door het huidige Turkse regime ontkend wordt. Wilders is van mening dat Turkije bezig is met her-islamisering en de Turkse bevolking in Nederland demotiveert te integreren. Volgens Wilders wilt ‘Turkije niet Europeaniseren maar Europa Islamiseren’.

Woorden waar ik me zorgen over maak. Hoewel ik geloof dat het opiniestuk van Wilders redelijk onderbouwd is, gaat het voorbij aan de betekenis van de 400 jaar-viering. Nederland en Turkije werken al 400 jaar samen. In die 400 jaar moet Nederland op de hoogte zijn geweest van alle gebeurtenissen die Wilders beschrijft in zijn stuk. Het is goed dat Wilders deze gebeurtenissen aankaart. Het is belangrijk voor de regering deze te erkennen en hier iets mee te doen. Dit neemt echter niet de 400 jarige band weg tussen beide landen.

Landen en culturen hebben elkaar nodig. Internationale samenwerking is nodig. In Nederland leven heel veel Turkse immigranten. Ook voor hun is de samenwerking tussen Nederland en Turkije noodzakelijk. Door contacten in Turkije kan Nederland werken naar een goede integratie van de Turkse immigranten. Hun culturele, religieuze en politieke achtergrond maakt het leven van Turken in Nederland begrijpelijker. De viering is essentieel voor de Turkse bevolking in Nederland. Door Turkije weg te houden van Nederland, ontstaat er wellicht zelfs islamisering en geen Europeanisering, waar Wilders zo naar verlangt.

Dus wat vind jij, wel of geen viering 400 jaar Nederland-Turkije?

Lees hier het opiniestuk van Geert Wilders in de Volkskrant.

Bron foto: Flickr

 

Lees ook:Ik ben geen Weert Wilders fan!
Lees ook:Wie zijn nou die Koerden en Turken?
Lees ook:Turkije nog steeds te traag
Lees ook:Turkse dienstplicht slaat nergens op
Lees ook:PVV’er biedt Turkse minister spotpret aan

2 reacties op “Wel of geen feest voor Turkije?

  1. Tonnie van der Heijden

    Geen viering Turkije!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Noah

    DeRatWlders is een slime in zijn eigen riooltunneltje…
    ..!
    Turkije/EU is zijn reden geweest om uit de VVD te stappen.
    Turks feestje zal z’n ondergang zijn!
    Mark (Rutte) my words.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.