Molukse tatoeages in Museum Maluku

Net als cultuur vormen tatoeages een deel van je identiteit. In het Museum Maluku in Utrecht is vanaf 25 september tot 6 mei 2012 een tentoonstelling over tatoeages. Onder de naam ‘Tattoo – who are you‘ laten zij de ‘tattoo’ cultuur zien dat leeft bij veel  Molukse jongeren. De Molukse cultuur kent verschillende tekens die met tatoeages afgebeeld worden. Deze tekens geeft een verbonden gevoel met de Molukken.

De afgebeelde tatoeages in deze tentoonstelling zijn aangevuld met verhalen, films, objecten en tekeningen. In de films komen ook de verhalen van Molukse jongeren aan bod. Zij vertellen over de keuze van hun tatoeage(s). De reden achter de populariteit van diverse afbeeldingen wordt achterhaald. De krijgersmotieven, Molukse totemdieren, zwaarden en bloemen zijn een paar voorbeelden van Molukse tatoeages.

De bijzondere tatoeages van de Molukse Motorclub Satudarah komen ook aan bod. Hun tatoeages zijn geïnspireerd door de Molukse initiatierituelen. Een goed voorbeeld van hoe je een tatoeages helemaal je eigen kan maken. Het is manier om je cultuur vast te leggen en te verbinden met jouw identiteit. Een verbintenis dat moeilijk te verbreken is, net als met je oorspronkelijke cultuur.

Lees ook:Molukse tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Eerbeek.
Lees ook:Maluku en Mocro samen in RASA Utrecht
Lees ook:Iconen van cultuur
Lees ook:Caramundo: Braziliaanse films in Rotterdam.
Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.