Inburgering: wie? wat? waarom?

Inburgeren: wat is het eigenlijk precies? Wie moet het doen? En waarom?

In de Wet inburgering staat dat inburgeren verplicht is voor de meeste mensen die van buiten Europa in Nederland komen wonen. Vaak is inburgeren ook verplicht voor mensen die al langer in Nederland wonen. Het leren van de Nederlandse taal is belangrijk om in te burgeren. Want inburgeren betekent het leren van de taal en leren hoe we in Nederland wonen en werken. De politiek vindt inburgeren zo belangrijk dat er afspraken over zijn gemaakt in de Wet Inburgering.

In de Wet Inburgering staat voor wie inburgeren verplicht is, op welk taalniveau dat moet, en binnen hoeveel tijd. Dat is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Meestal heeft een inburgeraar vijf jaar de tijd om te slagen voor alle onderdelen van het inburgeringsexamen. Ook mensen die niet verplicht zijn in te burgeren, kunnen een cursus volgen en examen doen.

Mensen die willen of moeten inburgeren, doen drie examens: een taaltoets, een examen over de Nederlandse Samenleving, en een Electronisch Praktijkexamen, waarin de zelfredzaamheid in praktijksituaties wordt getoetst. Daarnaast maken ze een portfolio; een verzameling van dertig bewijzen dat ze Nederlands hebben gesproken of geschreven, bijvoorbeeld bij de bank, met de buurvrouw of op hun werk. Over het portfolio krijgen ze een gesprek. Wilt u iemand helpen met inburgeren? Kijk op hetbegintmettaal.nl. Hier staat ook een quiz met examenvragen. Als u de exacte regels voor het inburgeren wilt weten, kijk dan op de site van de IBgroep, die de examens maakt. Voor pittige examenvragen over de Nederlandse samenleving, kijk op Kom Verder.

Foto: stock.xchng

Lees ook:Training interculturele communicatie in Amsterdam.
Lees ook:‘Gezinshereniging drukt op inburgering’, vindt Van der Laan.
Lees ook:Dreigend tekort aan examinatoren inburgering.
Lees ook:Ervaar Sao Paolo door de ogen van Bas Losekoot
Lees ook:Multiculti volgens “de Braboneger”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.