Meer vrouwen in moskeebestuur.

In 2001 was slechts één vrouw lid van een moskeebestuur in Nederland. Het afgelopen half jaar drongen acht moslima’s door tot het mannenbastion. Een trend die niet onopgemerkt mag blijven, vindt De Volkskrant van 7 maart.

Al enkele jaren leidde Meryem Akbay (37) de vrouwenafdeling van de Turkse Yunus Emre-moskee in Almelo. Maar als het erop aankwam, mocht ze niets beslissen en was ze afhankelijk van het hoofdbestuur.

Dat bestond louter uit mannen. Oude mannen van de eerste generatie. Daar moest verandering in komen, vond Akbay. Samen met twee andere dames stapte ze op het hoofdbestuur af: “Wij willen ons verkiesbaar stellen.” De mannen reageerde eigenlijk heel positief. “Ze zien in dat we met een gezamenlijk bestuur de vrouwen beter vertegenwoordigen”.

Een paar weken geleden werden de Almelose moslima’s geïnstalleerd in het moskeebestuur. Vorig jaar kwamen al drie vrouwen in het bestuur van de Amsterdamse Polder-moskee en traden twee vrouwen toe tot de bestuurlijke elite van de Süleymaniye-moskee in Tilburg.

Anders dan de Turkse gebedshuizen, heeft geen enkele Marokkaanse moskee in Nederland een vrouw in het bestuur. “Marokkaanse moskeeën zijn slechter georganiseerd en hebben geen verkizeingen,” verklaart Yassmine el Ksaihi (23), die adviseur was bij de Unie van Marokkaanse Moskee-organisaties in Nederland. “Turkse moskeeën kennen al langer vrouwenscommissies. Bij Marokkaanse moskeeën zijn die pas de laatste jaren in opkomst. Zij moeten keihard netwerken om invloed te krijgen.”

Oke, het begin is er dus. Het begin van de derde feministische revolutie?

Lees ook:De lancering van ZinaZina
Lees ook:Nederlandse man aantrekkelijk voor Marokkaanse vrouw
Lees ook:HODA: nieuw glossy voor jonge moslima’s
Lees ook:Imams op bezoek bij slachtoffers crash.
Lees ook:Onderzoeksresultaten Integratie Jaarrapport 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.