Kinderen samenbrengen bevordert de multiculturele samenleving

Het mengen van verschillen is niet alleen essentieel in de kunst. Nu blijkt ook dat we onze kinderen al vroeg in aanraking moeten brengen met kinderen met verschillende achtergronden en intelligentie. Een fenomeen wat wel enigszins bekend was in de psychologie, maar dat het ook onze multiculturele samenleving kan bevorderen is nieuw.

Op de website van Trouw stond gisteren het artikel ‘Voorkom segregatie, zet jonge kinderen bij elkaar‘ van Katinka Eikelenboom. De zwarte en witte scholen zijn ons wel bekend. Maar al bij de peuters vindt de scheiding van afkomst, cultuur en intelligentie al plaats. De peuters van migranten en laagopgeleide autochtonen zie je het meest op de voorschool. Op de kinderopvang zie je kinderen van de hoogopgeleiden. Al in de vroege kinderjaren vindt de scheiding van de samenleving al plaats. Beter is deze peuters onder een dak onder te brengen. Een mooi en idealistisch idee waar ik zeker achter sta. Alleen hebben we daar nog de geldkwestie. Laagopgeleide migranten en autochtonen bezitten niet het inkomen om hun kinderen onder te brengen bij een kinderopvang. Om segregatie tegen te gaan zal de hele kinderopvang veranderd moeten worden.

Door kinderen uit verschillende groepen samen te brengen voorkom je niet alleen segregatie maar bevorder je ook de ontwikkeling. Kinderen met achterstanden leren meer als ze spelen en leren met kinderen zonder achterstand. Daarnaast is het ook de leidster op de kinderopvang die de ontwikkeling van alle kinderen moet stimuleren. Al deze punten klinken geweldig, maar zijn moeilijker tot stand te brengen dan je denkt.

We hebben geen invloed op het selectiebeleid op de voorschool of de kinderopvang. Ook kunnen we ook niet de volle verantwoordelijkheid op de leidster zetten. Als ouder heb je ook nog invloed op je kind. Breng het mee naar het theater, bijvoorbeeld het Tropentheater in Amsterdam. En stimuleer het ook te spelen met kinderen die misschien iets minder slim zijn. Als ouder zijn we soms geneigd het kind te beschermen tegen andere culturen en intelligenties. Maar hiermee doen we juist het kind tekort. Als we onze kinderen al de ogen doen sluiten voor wat om zich heen leeft, wat gaat dat betekenen voor de rest van de toekomst?

Het zijn niet de kinderen die kleur zien, maar de volwassenen die uit angst hun kinderen weghouden uit de realiteit die multiculturaliteit heet.

Lees ook:Kinderen van Turkse ouders geplaatst bij lesbisch pleeggezin
Lees ook:SPUI25 brengt Migranten in the Picture
Lees ook:Sprookjes en liefde doen culturele grenzen verdwijnen
Lees ook:Problemen in het islamitisch onderwijs
Lees ook:‘Gezinshereniging drukt op inburgering’, vindt Van der Laan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.