Studerende allochtone jongeren leiden dubbel leven

Eindelijk een artikel over hoogopgeleide allochtone jongeren. Aleid Truijens beschrijft het dubbele leven dat allochtone studenten leiden. Met name als ze hun diploma hebben staan ze tussen de cultuur van hun ouders en de Nederlandse wereld. Ze krijgen te maken met een dilemma tussen hoofd en hart. Hun hoofd is Nederlands, hun hart is de cultuur van hun ouders. Marokkaans, Pakistaans, Iraans, Turks. In zijn geheel zijn ze kosmopoliet.

Het zal niet alleen gelden voor allochtone jongeren. Ook voor autochtone jongeren die komen uit een minder ontwikkeld gezin. Jongeren met ouders die niet een universitaire studie hebben gedaan. Deze jongeren kunnen zich niet herkennen in hun medestudenten die komen uit doorgestudeerde gezinnen.

Doorstuderen is natuurlijk belangrijk. En het is alleen maar goed dat ook de allochtone jongeren doorstuderen tot aan de universiteit. Ook al werden ze daar eerder in hun leven niet serieus genomen. In het artikel van Truijens staat een quote van Turkse studente die vertelt dat ze hoogmoedig overkomen. Dit zijn ze niet, het is een houding. Een houding die ze moeten aannemen om hun door te kunnen zetten. Want als je vanaf de basisschool al niet de kans hebt gekregen je kwaliteiten te laten zien. Dan moet je boven mensen kunnen staan, om toch je idealen te bereiken.

Maar blijkbaar als allochtone jongeren laten zien hoe slim ze zijn, dan veroorzaakt dit een wig tussen hun en hun autochtone medestudenten. En tevens een afstand met hun familie. Doorstuderen is zeker geen makkelijke weg voor veel allochtone jongeren. En toch zijn er genoeg die het doen. Om hun droom te verwezenlijken, geld te verdienen, succes vol te worden.

Wat de reden ook is, ze studeren. Maar blijven nog steeds loyaal naar hun oorspronkelijke cultuur. In hun hart leeft hun cultuur, het onderwijs in hun hoofd. Na het studeren treedt er een nieuwe leerweg aan. De kosmopolitische leerweg.

Lees hier het artikel van Aleid Truijens in De Volkskrant.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Allochtoon heeft ander netwerk
Lees ook:Vragenlijst over allochtone jongeren in jeugdzorg
Lees ook:YourRight2Choose helpt je op weg naar liefde
Lees ook:Potentie allochtone leerlingen vaak onderschat
Lees ook:Achterstand verklaart criminaliteit niet helemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.