IDFA: films voor iedereen

Deze week is je laatste kans om het IDFA te bezoeken, het International Documentary Film Festival Amsterdam. Ook op dit festival worden documentaires getoond die andere culturen in beeld brengen. Het is moeilijk een selectie weer te geven van de films van het festival. De documentaires die mijn interesse wekten waren A Balloon for Allah, Bad Weather en The Betrayal.

In de film A Balloon for Allah wordt een groene ballon naar Allah gestuurd. Met deze ballon laat de Noors-Turkse filmmaker Nefise Özkal Lorentzen Allah weten dat de rol van vrouwen verandering nodig heeft in de islamcultuur. De film Bad Weather laat het leven op het eiland Banishanta zien. Het leven van prostituees die op een klein oppervlak leven in Bangladesh. The Betrayal laat spijt zien en de zoektocht naar vergeving.

De rol van vrouwen, leven als prostituee, spijt en vergeving. Ik heb ook wel eens een boodschap willen sturen. Naar wie dat weet ik niet. Maar een vraag, waarom we hier leven, hoe ik moet leven. De ballon in A Balloon for Allah brengt de filmmaakster naar allerlei situaties van vrouwen in de islam. Vrouwen die met de dood bedreigd worden, vrouwen die jaren hun huis niet uit zijn geweest.  Bad Weather laat het leven van vrouwen zien die gevangen zitten op een eiland in de prostitutie. Een eiland die verre van ideaal is vanwege de slechte weersomstandigheden. De vrouwen strijden niet alleen voor hun bestaansrecht maar ook tegen de erbarmelijke natuur op het eiland. Overleven is wat ze moeten doen. The Betrayal staat in het teken van de verkeerde keuze door rebellie met spijt als gevolg. Allemaal vrouwen die gevangen zitten in religie, prostitutie, haar keuzes, of misschien wel alle drie. Waarom deze films  mij aantrekken? Omdat ik wil weten hoe deze vrouwen elke dag weer doorgaan met hun leven. Hoe ze overleven en doorleven naar de volgende dag.

Het zijn maar drie films die mijn ogen geopend hebben. IDFA geeft je een kijkje in het leven van andere mensen uit andere culturen. En dan zie je dat we niet eens zo veel verschillen. Dat we allemaal strijden voor ons bestaan in onze eigen culturele kring. Hoe groot of klein dan ook.

Het IDFA heeft vast ook films die jouw interesse hebben. Films over dans, geschiedenis of leefomgeving. Het IDFA biedt ruime keus aan films om genoeg bezoekers te trekken.

A Balloon for Allah, Bad Weather en The Betrayal draaien ook deze week nog voor het IDFA. Lees hier de agenda en hoe je tickets kan bestellen.

Lees ook:Amsterdam Turkish Film Festival in het teken van vrouwen en rebels
Lees ook:Start Arab Film Festival
Lees ook:Joodse films en klassiekers in Tuschinski
Lees ook:Arab Film Festival staat stil bij Arabische revolutie
Lees ook:Movies that Matter Festival, voor de mensenrechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.