Eastern Neighbours Film Festival begint met Istanbul

Geloof het of niet maar er zijn landen die niet lid zijn van de Europese Unie. Deze en andere landen staan centraal in het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF). De bioscoop het Louis Hartlooper in Utrecht draait vanaf 26 oktober tot en met 30 oktober films uit Oost- en Zuidoost-Europese landen. Daarna volgen ook bioscopen in Amsterdam en Den Haag die films van onze oosterburen laten zien. Landen die voorbij komen zijn Turkije, Bosnië Herzegovina, Macedonië en Kroatië. Het festival opent met de film Do Not Forget Me Istanbul. Een film dat bestaat uit zes korte films gemaakt door verschillende regisseurs. Ieder vertelt zijn eigen verhaal over Istanboel, een stad met een geschiedenis die mensen bij elkaar brengt.

Het festival besteedt bijzonder veel aandacht aan de Turkse cinema. Redenen hiervoor is dat Turkse films behoorlijk ontwikkeld zijn de afgelopen jaren. Daarnaast vielen diverse Turkse films in de prijzen in Cannes. Reden te meer om de Turkse films volop te laten zien. De films zijn het onder andere het werk van de jonge generatie Turkse filmmakers. Een groep die een grote rol speelt in de ontwikkeling van de Turkse cinema. Door verwerken van huidige en misschien moeilijke onderwerpen die spelen in Turkije.  Andere Turkse films die draaien op het ENFF is Windows, A Run For Money en Mommy,  I’m Scared.

Naast de vele films zorgt het festival er ook voor dat de landen op een andere manier in de aandacht komen. Zo zijn er ook exposities van Oost-Europese kunstenaars op gebied van fashion design en fotografie. Marijana Kramarić en Zoran Kanlić zijn twee van de geluksvogels die hun werk mogen exposeren tijdens dit festival.

Eastern Neighbours Film Festival
26 – 30 October, 2011
Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Lees ook:Amsterdam Turkish Film Festival in het teken van vrouwen en rebels
Lees ook:Latijns Amerikaans filmfestival in Utrecht
Lees ook:Arab Film Festival staat stil bij Arabische revolutie
Lees ook:Reis door het Indian Film Festival in Den Haag
Lees ook:Start Arab Film Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.