Het verfrissende effect van culturen

Op sommige momenten is multicultureel zijn gewaagd, provocerend en gevaarlijk. Wanneer meerdere culturen in een creatie geschept worden, ontstaat er een opvallend concept. Het past niet in een enkele cultuur. Inderdaad want het is multicultureel. Alleen mensen met die zelfde achtergrond kunnen dit concept begrijpen. Waarderen of omarmen niet zo zeer, maar het is hun wel bekend. Voor mensen die enkel in een cultuur denken, wordt de multiculturele creatie gezien als gevaar. Het is anders, het past niet in hun hokje en moet daarom zo snel mogelijk verbannen worden. Angst voor het onbekende.

Multiculturele creaties zijn verfrissend voor een standaard samenleving. Er leven alleen zo veel mensen die liever in die standaard samenleving blijven leven. Maar een andere cultuur of meer culturen kan juist leiden tot iets moois. Neem bijvoorbeeld de creaties van Sarah Maple. Eigenlijk is Sarah Maple een creatie op zich. Deze kunstenares is een nieuwe creatie van een moslima. Een moslima wat niet begrepen wordt door diverse groepen, zowel onder moslims maar ook onder niet-moslims. In de documentaire over Sara Maple van de VPRO leerde je zowel de kunstenares als haar werk kennen. Het was duidelijk dat Sarah haar multiculturele visie gebruikte in haar werk. Hierbij was zij niet bang om op te vallen of af te wijken.

Haar manier van werken hoeft niet de manier van anderen te zijn. Het geeft wel aan wat je kan doen met een bagage vol culturen. Het hoeft geen zware bagage te zijn. Het is afwijkende bagage waarmee nieuwe afwijkende creaties gemaakt kunnen worden die de huidige cultuur weer doet opleven.

Lees ook:Gewaagde kunst van Sarah Maple in Amsterdam
Lees ook:Fashion in het Tropenmuseum
Lees ook:Het culturele palet voor kunstenaars
Lees ook:Multiculti geeft vrijheid
Lees ook:Bekijk foto’s en werk van Hella Haasse in het Literair Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.