Ik ga op vakantie en laat achter…mijn vrouw

Ik wist niet dat er een fenomeen als deze bestond; jaarlijks worden er tientallen meisjes en vrouwen door hun echtgenoot of ouders achtergelaten of uitgehuwelijkt in landen als Marokko, Turkije of Egypte. Staatssecretaris Albayrak van Justitie wil de daders harder aanpakken én voor de slachtoffers een betere opvang regelen.

WAT? Toen ik dit in de krant las, moest ik het eerst drie keer opnieuw lezen voordat ik het begon te begrijpen. Gebeurt dit echt? Waarom doet ze dit? Waar worden die vrouwen dan zomaar achtergelaten? Ik heb ooit eens een boek gelezen waarin een Afghaanse gezin die woonachtig was in Engeland op vakantie gezin naar hun land van herkomst. De vader van het gezin liet twee dochters achter. Hij had ze uitgehuwelijkt zonder dat de meiden er van af wisten. Ze dachten dat ze op vakantie gingen en over een paar weken terug zouden gaan naar Engeland.

Maar gebeurt dit ook in Nederland? Niet dat het zo normaal is voor Engeland..In 2006 waren er veertig gevallen van ‘gedumpte echtgenoten tijdens de vakantie’. In 2007 waren dit er 36. Soms namen de mannen zelfs een nieuwe bruid mee naar Nederland..op het paspoort van de achtergelaten vrouw. De achtergebleven vrouwen hebben geen papieren en kunnen dus nergens naartoe.

Dit is zo triest. Als een importbruid in Nederland een inburgeringcursus krijgt, zou ze eigenlijk ook informatie moeten krijgen over dit soort zaken. Het is niet echt de informatie waar deze vrouwen op zitten te wachten, maar ook al is het maar een brochure in hun eigen taal. Dat ze er in ieder geval van op de hoogte zijn.

Lees ook:Rap tegen uithuwelijken
Lees ook:Melding bij vermoeden van gedwongen huwelijk.
Lees ook:Nederlandse man aantrekkelijk voor Marokkaanse vrouw
Lees ook:“Dochters van Malakeh” opent je ogen
Lees ook:Moskeewijzer online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.