“Dochters van Malakeh” opent je ogen

Deze week draait de film Dochters van Malakeh nog in Filmtheater Rialto in Amsterdam. Een film die je het leven laat zien van een Iraans gezin. Een gezin dat probeert nieuwe en oude tradities te combineren in het leven. Komt je bekend voor?

Tot nu toe lijken oude tradities nog sterker dan de nieuwe. Ook voor dit Iraanse gezin. Met name de vrouwen worstelen met de oude traditionele regels. De vrouwen willen nu meer zeggenschap. Zo wilt er een het recht hebben om een scheiding aan te vragen. Dit recht is er wel voor de man en niet voor de vrouw.

Dit soort verhalen opent ook de ogen van de Westerse vrouw. Hier vinden vrouwen het zo normaal om hun mond open te trekken. Ze vinden dat ze recht hebben op een huis, kinderen, een goede baan, een lieve trouwe man, en de mooiste spullen. Wanneer de relatie spaak loopt, dan kunnen we scheiden. Natuurlijk zijn er vrouwen voor wie deze vrijheid minder leeft, helaas. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die zich wel los kunnen maken uit een ongelukkig huwelijk.

Cultuur wijst ons niet alleen op wat leeft in een ander land. Maar ook op alles wat we tot nu toe hebben bereikt in Nederland. In dit geval de zeggenschap en vrijheid van de vrouw. Vrouwen mogen al veel. Soms misschien te veel. Daarom kan het geen kwaad een film als deze eens te bezoeken. Het doet je beseffen wat je hier hebt. Vrijheid.

Kijk hier voor meer informatie over Dochters van Malakeh.

Bron foto: Flickr

Lees ook:Nederlandse man aantrekkelijk voor Marokkaanse vrouw
Lees ook:De lancering van ZinaZina
Lees ook:Islam, een bekende onbekende
Lees ook:Help de buurvrouw Nederlands leren.
Lees ook:Black Butterflies: een dichteres in Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.