Nationale herdenking militairen Nederlands-Indië

Zoals ieder jaar vindt iedere eerste zaterdag van september de herdenking plaats van de Nederlandse militairen die omkwamen in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962. Dit jaar vindt de Nationale Herdenking plaats op zaterdag 3 september in Roermond bij het Nationale Indië Monument in wandelpark Hattem.

Militaire oefenening Indonesië, Java, Nederlands-Indië, maart 1946

Nederlands-Indië

Tussen 1945 en 1962 zijn ruim 6.000 Nederlandse militairen gesneuveld in het vroegere Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea. De militairen zijn na de oorlog door de Nederlandse oorlog naar Nederlands-Indië gestuurd om de verhoudingen met Nederland te herstellen. Het Nederlands-Indië was echter na de bezetting van Japan sterk Indonesisch nationalistisch geworden. De Indonesiërs wilden een eigen republiek die Nederland in 1945 weigerde te accepteren. Het leidde tot vele confrontaties tussen het Nederlandse leger. Uiteindelijk werd eind 1949 de nieuwe staat Indonesië erkend door de Nederlandse regering.

Nieuw-Guinea

Nieuw-Guinea werd nog wel behouden door Nederland. Dit gebied fungeerde eerst nog als vestigingsgebied voor Indische Nederlandse die niet in het nieuwe Indonesië wilden blijven en ook niet welkom waren in Nederland. In de jaren zestig werd Nederland onder druk gezet door de Amerikaanse president John F. Kennedy om Nieuw-Guinea te verlaten. Indonesië begon in die tijd ook een ‘confrontatiepolitie’ om Nieuw-Guinea te veroveren. In januari 1962 vielen Indonesische infiltranten Nieuw-Guinea aan met drie motortorpedoboten. Deze werden verjaagd door het Nederlandse Oorlogsschip, het fregat HMS Evertsen. Toch was Nederland later in 1962 gedwongen Nieuw-Guinea over te dragen aan de VN. Hiermee kwam een einde aan de koloniale rol van Nederland in het Verre Oosten.

Lees ook:Romantisch Indië in hetTropenmuseum
Lees ook:Het verhaal van de Indische gemeenschap in Westerbork
Lees ook:Herdenking Dragan Klaic – Thuis in vele werelden
Lees ook:Bonairedag 2011 – Antilliaanse gezelligheid in Nederland en op de Antillen
Lees ook:Hella Haasse beschreef vervreemding van de eigen cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.