Romantisch Indië in hetTropenmuseum

Straatverkoopster, Pandu

Het lijkt wel of Indië eindelijk de aandacht krijgt wat het altijd al verdiende. In het Tropenmuseum is vanaf 22 september een tentoonstelling wat heet Indië  in scene. Hier worden oude foto’s getoond van het oude Nederlands-Indië . Het zijn echt oude foto’s afkomstig van de fotograaf Ohannes Kurkdjian. Een Armeense fotograaf die in 1888 succesvol een fotostudio opende in Surabaya.

Ohannes Kurkdjian leefde van 1851 tot 1903. Hij maakte foto’s van landschappen maar ook van belangrijke gebeurtenissen. Zijn foto’s werden zeer gewaardeerd door het publiek. De foto’s van Kurkdjian gaven een romantisch en geïdealiseerde beeld weer van het koloniale Nederlands-Indië. De Indische bevolking staan poserend en tevreden op de foto’s.

Het is de vraag of de foto’s een realistisch beeld weergeven van de koloniale tijd. Neemt niet weg dat het mooie foto’s zijn om naar te kijken. Het is een mooie tentoonstelling om de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië te leren kennen. We hoeven ook niet altijd alle bloed, zweet en tranen te zien. Soms zijn de geromantiseerde beelden net wat we nodig hebben, voor een stukje acceptatie.

Lees ook:Het verhaal van de Indische gemeenschap in Westerbork
Lees ook:Nationale herdenking militairen Nederlands-Indië
Lees ook:Molukse tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Eerbeek.
Lees ook:Bekijk foto’s en werk van Hella Haasse in het Literair Museum
Lees ook:Marokkaans-Joodse expositie in Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.