Rijk met meer culturen

Westerse en Aziatische kunst in een kunstwerk

Leven in Nederland is ingewikkeld als je in een spagaat zit tussen twee culturen. Binnen de autochtone Nederlanders bestaat er al veel verscheidenheid: arm en rijk, katholiek en protestants, verschillende opvoedingen en gezinnen. Ook al lijken mensen op elkaar, er bestaan meer verschillen dan we kunnen zien. Laat staan als je uit een ander land komt, met een andere religie en een andere taal. Wanneer je in een ander land komt, is aanpassen het eerste doel. Je leert de taal om te overleven in de nieuwe leefomgeving. Daarnaast leer je de gewoontes, normen en waarden. Je leeft op school en op het werk waar je in aanraking komt met de Nederlandse mensen. Hierdoor maak je jezelf Nederlander.

Onderhuids leeft echter nog steeds oorspronkelijke cultuur. In je hoofd klinkt nog steeds je moedertaal. Je hoofd spreekt Nederlands, met je hart spreek je Marokkaans, Chinees of Russisch of welke taal dan ook. Je basis is gemaakt door een andere cultuur, je bent gegroeid in Nederland. De basis en alles wat daarna gegroeid is moet samenkomen tot iets wat jouw persoon maakt. Dit is een moeilijke weg. De makkelijke weg is een weg kiezen en niet beide werelden te combineren. Het combineren van twee werelden of misschien zelfs meer culturen kan echter leiden tot iets moois. Leven met culturen kan jouw persoon rijker en grootser maken, dan wie dan ook.

In ex Ponto Magazine staat een portret van twee kunstenaars die leven met het dilemma van twee culturen. Lees hoe hun hiermee leven en hun weg nog steeds zelf maken.

 

Lees ook:Waarom ben jij een wereldburger?
Lees ook:Hulp voor jonge allochtone meiden
Lees ook:De beleving van de dood in Het Tropenmuseum
Lees ook:De schrijfwedstrijd voor en over de Arabische cultuur
Lees ook:Utrechtenaar en Marokkaan. Het is te combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.