De integratiemolen

Integreren, het wordt verwacht, besproken en volop bediscussieerd. De regering, de samenleving, heel Nederland verwacht van zijn nieuwkomers dat ze transformeren in Nederlanders. De taal spreken, de juiste kleding dragen en eigenlijk ons gedragen zoals de rest van Nederland doet. De Nederlandse taal leren is natuurlijk geen vreemde eis. Maar alles van jezelf veranderen gaat wel heel ver. Het opzij zetten van je achtergrond is ingrijpender dan menigeen denkt. Je kan mensen leren de taal, regels en wetten te leren om te overleven in een nieuwe maatschappij. Je kan alleen geen nieuwe Nederlanders maken.

Natuurlijk is er een groep die maar al te graag vergeet waar die vandaan komt. Door vooruit te kijken kom je vooruit. Hun heden ligt nu in Nederland. Verder dan het heden kunnen ze niet kijken. Dat is een en al onzekerheid en onduidelijkheid. Onduidelijk omdat ze het nieuwe land niet kennen. Het land dat van hun eist een burger te worden naar hun regels. Enigszins logisch.

Maar een geloof, een leefstijl, je manier van kleden, en je normen en waarden omgooien, dat is behoorlijk drastisch. Al die kenmerken zijn een deel van je persoonlijkheid, je identiteit. Die hebben jou gevormd. Nu in dat nieuwe land moet je alles wat jij bent opnieuw vormen. Zodat jij kan leven in dat nieuwe land, in die nieuwe omgeving, met nieuwe regels. Dankzij de festivals begeven mensen zich weer tussen hun cultuurgenoten. Daar kan je de taal weer spreken, jouw uiterlijk is geen uitzondering in de massa. Even voel je jezelf niet vreemd, en ben je thuis.

De regels van integratie zijn nodig maar kunnen een mens ook kapot maken. Of eigenlijk, het zijn niet de regels van de integratie. Het is de verandering op zich. De gedwongen reis naar een ander land, een nieuwe cultuur, een nieuw klimaat en ga zo maar door. Het achterlaten van je leven Naast het verdriet dat nieuwkomers moeten verwerken, moeten ze verandering verwerken. Verwerken en overleven is een pittige combinatie. Maar overleven moet je wel, en integreren ook. Anders red je het niet in je nieuwe land. Voor je het weet moeten ze daar ook weer weg. Zonder een strijd integreren is haast niet mogelijk. De integratiestrijd is valt niet te ontlopen. Als je er eenmaal in zit, dan kan je niet anders dan meedraaien met de molen dat integratie heet.

Lees ook:De beleving van de dood in Het Tropenmuseum
Lees ook:Inburgering: wie? wat? waarom?
Lees ook:Rijk met meer culturen
Lees ook:Migranten stimuleren economie
Lees ook:Steun voor vorming EU-asielregeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.